Innan vi börjar...

Så jag har bestämt mig för att skriva en roman. Det är något som många kanske vill göra i livet - att ge ut en bok är faktiskt fortfarande någonting att vara stolt över. Men hur får man motivationen att skriva, hur lär man sig hur det skall göras och framför allt - när ska man ta sig tiden till detta?

Det är här som NanoWrimo kommer in i bilden. Denna förkortning står för National Novel Writing Month och innebär i all enkelhet att man ska skriva en roman på 50 000 ord under November. Som en jämförelse kan nämnas att Liftarens Guide till Galaxen, Du sköna nya värld och Den store Gatsby innehåller ungefär samma antal ord. Målet är att skriva 1667 ord per dag och på så sätt nå målet men vad målet är olika för varje deltagare. Somliga är rebeller och väljer att göra saker helt annorlunda och det är okey det med. Andra är over achievers och har sina egna mål - för dem är det inte svårt att skriva 50 000 ord på en månad. Sedan har vi alla de andra som ser ett mål och rusar mot det med våran egna målsättning. Det hela kombineras slutligen med Write-Ins, internskämt och en massa trevliga personer att skriva med! Vill du själv pröva på det hela rekommenderas det att du registrerar dig på hemsidan.

Någonting som jag insåg var viktigt var att det skulle finnas ett mål för mig förutom att bara skriva 50 000 ord. Mitt mål blev således att det jag skrev skulle redigeras och publiceras. Det var även mitt mål förra året, men då redigerade jag enbart i mån av tid vilket jag fann helt enkelt inte fungerade för mig, framför allt inte eftersom jag då också arbetade på att skriva om och fylla igen plot holes, samt lämna referenser till hur romanen skulle utveckla sig. Det fungerade inte, så min redigering det här året är mycket mindre omfattande så att jag kan nå mitt mål om att skriva och sedan publicera en roman på trettio dagar. I skrivande stund är det oklart om jag lyckas med den saken men håll det i åtanke när du läser den.

Slutligen så välkomnas konstruktiv kritik av alla sorter (förutom den otrevliga sorten), kommentarer, förslag och beröm i kommentarsfältet. Jag önskar dig en trevlig läsning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar